Cesta na Centrální Pamír

15.08.2013 13:52

Peak Korzhenevskaya expedition (7105m, document, 2013, eng subtitles) from Pavel Rozehnal on Vimeo.

Naše cesta v Tadžikistánu směřovala do centrálního Pamíru, konkrétně jsme se chtěli pokusit o výstupy na dvě sedmitisícovky, na Pik Korženěvské 7105m a Pik Somoni 7495m (dříve Pik Komunisma)

Nakonec se nám podařila „jen“ Korža, když jsme se o Komunistu z několika objektivních důvodů ani nepokusili (Pavlovi nedovolil poraněný prst na ruce ani pořádně sevřít cepín, absence nových fixních lan, apod.)

Do základního tábora Moskvina jsme se dostali pomocí vrtulníku s místní agenturou Pamir Peaks. Zde Akim vydržel 2 dny a vyrazil nahoru, Pavel musel kvůli střevním potížím start odložit ještě o dva dny. Sešli jsme se v kempu spodní C1 (5100m.n.m.) a odtud již vyrazili nahoru společně. Postupně jsme přespali v C1 horní (5300m),v C2 (5800m), v C3 (6100m) a v C4 (6300m). Vrcholový den začal pěkně a za jasného počasí jsme vyrazili k vrcholu. Bohužel před polednem se silně zatáhlo a nebylo pořádně vidět tak na 5 metrů před sebe. Ale i tak se nám vrchol podařil a i když bez výhledů, cíl byl splněn.

Po sestupu jsme se rozhodli, že dále na Pik Somoni (mimochodem, letos se to nepodařilo nikomu a tak vrchol zůstal letos neslezen) nepůjdeme a využijeme vrtulník letící do civilizace. Pak společně s Michalem Kleslem a jeho klienty jsme se věnovali poznáváním místních památek, jako pevnosti v Chudžandu a Istaravšánu a pak jsme se chvilku potloukali po Fanských horách.

 

Fotky: https://akimos.rajce.idnes.cz/2013_-_Tadzikistan/